برنامه بدنسازی ماه اول برای مبتدی

اولین ماه بدنسازی، می‌تواند یک چالش بزرگ برای افراد مبتدی باشد. اگر بتوانید این دوره را به‌شکل اصولی سپری کنید، احتمالا ادامه‌ دادن بدنسازی برای شما آسان‌تر خواهد شد. در مقابل، اگر برنامه بدنسازی شما در ماه اول مناسب نباشد، ممکن است ادامه ورزش برای شما دشوار شود. فشار بیش از حد برای افراد مبتدی می‌تواند سبب درد‌های عضلانی و گاهی مشکلات جدی‌تر شود. همچنین، می‌تواند فرد را بیش از حد خسته و یا ناامید کند.

به دلیل اهمیت زیاد برنامه باشگاه بدنسازی ماه اول، ما تصمیم گرفتیم که با یک راهنمایی کامل شما را در این مسیر همراهی کنیم. در این صفحه، علاوه بر جدول برنامه بدنسازی ماه اول، کلیه آمادگی‌ها، باید‌ها و نباید‌های مربوط به ماه اول بدنسازی ذکر شده است. با پیروی از این دستورالعمل می‌توانید یک شروع ایمن، لذت‌بخش و سالم را تجربه کنید.

برنامه بدنسازی اختصاصی خودت رو میخوای؟ از طریق راه های زیر میتونی به صورت مستقیم با من در ارتباط باشی

برنامه بدنسازی ماه اول با تصویر

برنامه‌ای که همراه با تصویر باشد، به شما کمک می‌کند تا به راحتی حرکات را ببینید و انجام دهید. در ادامه برنامه تمرینی بدنسازی مبتدی ماه اول را همراه با تصویر قرار داده‌ایم. این برنامه توسط مربی بدنسازی حرفه ای، مجید توکلیان تنظیم و نوشته شده است.

روز اول

در روز اول حرکات سینه و جلو بازو انجام می‌شود که در جدول زیر، و pdf موجود می‌توانید لیست کامل حرکات روز اول برنامه بدنسازی مبتدی را مشاهده‌ نمایید.

نام حرکت

میزان تکرار

تصویر حرکت

شنا روی زمین

۳ ست ماکسیمم

پایین رفتن در حرکت شنا سوئدی

پرس سینه هالتر

۳ ست، ۱۲ تکرار

حرکت پرس سینه با هالتر زمانی که هالتر کامل پرس شده است با عمل بازدم

قفسه سینه دستگاه

۳ ست،۱۲ تکرار

قفسه سینگاه دستگاه فلای

بالا سینه دمبل

۳ ست، ۱۲ تکرار

حرکت قفسه بالاسینه دمبل

جلو بازو سیمکش معمولی

۳ ست،‌۱۲ تکرار

حرکت جلو بازو با سیمکش

جلو بازو هالتر ایستاده

۳ ست، ۱۲ تکرار

جلو بازو با هالتر

مچ دمبل روی میز

۳ ست، ۱۵ تکرار برای هر دست

اموزش حرکت مچ دمبل روی میز

شکم کرانچ ناقص روی میز

۳ ست، ۱۵ تکرار

شکم کرانچ ناقص

روز دوم

حرکات روز دوم در برنامه بدنسازی برای مبتدیان، تمرین عضلات سرشانه و پشت بازو است.

نام حرکت

میزان تکرار

چرخش داخلی و خارجی سیمکش

۲ ست ۱۵ تکرار

سرشانه دستگاه

۳ ست، ۱۵ تکرار

نشر جانب دمبل

۳ ست،۱۲ تکرار

فلای بک دستگاه

۳ ست، ۱۲ تکرار

پشت بازو سیمکش

۳ ست،‌۱۲ تکرار

پشت بازو دمبل خوابیده

۳ ست، ۱۲ تکرار

پشت بازو دیپ

۳ ست، ۱۵ تکرار

فیله کمر سوپرمن

۳ ست، ۱۵ تکرار

روز سوم

حرکات روز سوم در برنامه بدنسازی برای ماه اول، تمرین عضلات زیر بغل و پا می‌باشد.

نام حرکت

میزان تکرار

بارفیکس دستگاه

۲ ست گرم کردنی ماکسیمم

لت از جلو دست باز

۳ ست، ۱۵ تکرار

پارویی (قایقی) دست جمع

۳ ست،۱۲ تکرار

دمبل رو تک دست

۳ ست، ۱۲ تکرار

جلو پا نشسته

۳ ست،‌۱۵ تکرار

اسکات وزن بدن

۳ ست، ۱۲ تکرار

پشت پا خوابیده

۳ ست، ۱۵ تکرار

ساق ایستاده

۳ ست، ۱۵ تکرار

سوالات متداول

شروع در بدنسازی می‌تواند گیج‌کننده باشد، اما با داشتن یک برنامه مشخص برای ماه اول، این فرایند خیلی راحت می‌شود. ابتدا هدف خود را از شروع ورزش بدنسازی مشخص کنید، مثلاً آیا می‌خواهید وزن کم کنید یا عضله بسازید؟ سپس، یک برنامه تمرینی مناسب برای مبتدیان را از یک مربی حرفه‌ای دریافت کنید؛ این حرکت باید شامل حرکات پایه مانند اسکوات، ددلیفت و پرس سینه باشد. همچنین، با وزنه‌های سبک آغاز کنید تا تکنیک درست را یاد بگیرید و بدن خود را به تدریج به تمرینات عادت دهید. در واقع برای یک فرد مبتدی در بدنسازی، انجام درست حرکات مهم‌تر است.

برای شروع بهتر است به صورت منظم و مستمر، هفته ای ۳ جلسه را تمرین کنید. استراحت بخش مهم برنامه بدنسازی است که فرد مبتدی باید به آن توجه کند. این تفکر که برای رسیدن سریع‌تر به بدن ایده‌آل باید ۶ روز در هفته باشگاه بروم کاملا اشتباه است. بدن شما نیاز به ریکاوری دارد. بعد از عادت کردن به سه جلسه در هفته، می‌توانید آن را به ۴ جلسه افزایش دهید.

تغذیه مناسب یکی از کلیدهای موفقیت در بدنسازی است. بر روی مصرف غذاهای پروتئینی مانند مرغ، ماهی، تخم‌مرغ، و حبوبات تمرکز کنید. همچنین، میوه‌ها و سبزیجات تازه را در رژیم غذایی خود بگنجانید. سعی کنید وعده‌های غذایی خود را به گونه‌ای تنظیم کنید که شامل کربوهیدرات‌های پیچیده (مانند برنج قهوه‌ای و کینوا) و چربی‌های سالم (مثل آووکادو و روغن زیتون) باشد. مطمئن شوید که هیدراتاسیون کافی داشته باشید و از مصرف غذاهای فرآوری‌شده پرهیز کنید.

ابتدای راه نیاز به استفاده از مکمل نیست. بهتر است چند ماه اول برنامه تمرینی را به همراه رژیم غذایی درست را پیش ببرید. همین کافیست! 

برای رسیدن به اهداف خوب در بدنسازی باید صبر داشته باشید. صبر به همراه استمرار در تمرین لازمه رسیدن به یک بدن خوب است. تقریبا بعد از ۳ ماه می‌توانید نتایج اولیه را مشاهده کنید؛ اما برای رسیدن به اندام ایده‌آل حداقل ۹ ماه باید به صورت مستمر تمرین کنید. اگر در بدنسازی عجله داشته‌ باشید نتیجه عکس خواهید گرفت.

بدن یک فرد مبتدی بعد از چند ماه

عکس قبل و بعد یک فرد مبتدی بعد از چند ماه پیش رفتن با فیت مجید

در انجام برنامه بدنسازی ماه اول موارد زیر را رعایت کنید:

  • قبل از شروع تمرینات حتما ۷ دقیقه گرم کنید تا ضربان قلب خود را بیشتر کنید برای آماده سازی بدن برای شروع تمرین. دقت کنید که گرم کردن، مهم‌ترین کار برای شروع تمرین با کیفیت است و باعث جلوگیری از بروز آسیب‌‌ها می‌شود.
  • حرکات را با تسلط انجام دهید و بین هر ست ۶۰ الی ۹۰ ثانیه استراحت کنید و هنگام تغییر حرکت ۲ دقیقه استراحت نمایید.
  • از اجرای صحیح حرکات غافل نشوید. بهتر است قبل از شروع حرکات آموزش آنها را مشاهده کنید. برای این کار می‌توانید از صفحه آموزش حرکات سایت فیت مجید آموزش حرکات مختلف را مشاهده نمایید.

 

برنامه بدنسازی برای فرد مبتدی

در ماه اول بدنسازی شما تنها نیستید!

اگر اولین بار است با تجهیزات بدنسازی و محیط باشگاه روبرو می‌شوید، به خاطر داشته باشید که این وضعیت کاملا طبیعی است. ممکن است افراد زیادی را دور و بر خود ببینید که به‌شکل حرفه‌ای از تجهیزات بدنسازی استفاده می‌کنند و حرکاتی را انجام می‌دهند که برای شما شبیه به یک رویا است. اما چیزی که مهم است، این است که شما تنها نیستید! برای هر کاری اولین‌باری وجود دارد و بلند‌ترین سفر‌ها از قدم اول آغاز می‌شوند.

افراد زیادی هر ماهه در باشگاه حاضر می‌شوند که مانند شما هستند. پس احساس خوبی درباره خود داشته باشید و بدون خجالت از مربی بدنسازی، درباره تجهیزات و ورزش‌ها سوال کنید. مطمئن باشید شما اولین نفری نیستید که این سوالات را از او می‌پرسید. 

سطح آمادگی جسمانی خود را برای ماه اول بدنسازی ارزیابی کنید

برنامه بدنسازی ماه اول، مبتنی بر آمادگی جسمانی شما است. اگرچه مربی این آمادگی را در نظر می‌گیرد، اما لازم است ورزشکار نیز از شرایط خود مطلع باشد.

احتمالاً تصوری از سطح آمادگی جسمانی خود دارید. اما لازم است این تصورات را به‌خوبی بسنجید. با ارزیابی سطح آمادگی جسمانی، می‌توانید انتظاراتی را که از خود در برنامه ماه اول بدنسازی دارید، تعدیل نمایید. 

برای ارزیابی سطح آمادگی جسمانی در ورزش‌های هوازی و عضلانی، انعطاف‌پذیری و ترکیب بدن خود، موارد زیر را در نظر بگیرید:

  • ضربان نبض شما قبل و بلافاصله بعد از پیاده‌روی بیست‌دقیقه‌ای چقدر است؟
  • چقدر طول می‌کشد تا 2 کیلومتر پیاده‌روی کنید؟
  • چقدر طول می‌کشد تا 1 کیلومتر بدوید؟
  • چه تعداد شنا می‌توانید در هر جلسه انجام دهید؟
  • وقتی می‌نشینید و پایاهای خود را دراز می‌کنید، آیا می‌توانید انگشتان دست را به نوک انگشتان پا برسانید؟
  • دور کمر شما، درست بالای استخوان لگن چند سانتی‌متر است؟
  • آیا شاخص توده بدنی شما نرمال است؟

در‌نظر‌گرفتن عوامل بالا برای شروع برنامه بدنسازی ماه اول مهم است. اگر پاسخ شما به سوالات فوق چندان چشمگیر نیست، باید با آرامش و صبر بیشتری برنامه بدنسازی ماه اول را شروع کنید.

اهداف خود را در ماه اول بدنسازی مشخص کنید

قبل از شروع برنامه بدنسازی مبتدی ماه اول، به این فکر کنید که چرا می‌خواهید روی سلامتی و تناسب اندام خود تمرکز کنید.

همه افکار خود را در این زمینه یادداشت کنید. این کار به شما کمک می‌کند که هدف خود را به درستی بدانید و روی آن تمرکز کنید. با تمرکز روی هدف، ورزش برای شما آسان‌تر می‌شود و وقتی حوصله رفتن به باشگاه را ندارید، اهداف، شما را به حرکت در می‌آورند.

ممکن است تمرکز شما بر روی تناسب اندام باشد. همچنین، این احتمال وجود دارد که بدنسازی را برای کاهش وزن انتخاب کرده باشد؛ شاید هم می‌خواهید سالم‌تر زندگی کنید.

اهداف بالا اگرچه خوب‌اند، اما قدری کلی و مبهم هستند. در هدف‌گذاری برنامه فیتنس مبتدی، باید سعی کنید کمی دقیق‌تر هدف‌گذاری کنید. برای مثال:

 اگر قصد شما لاغر‌شدن است، میزان کاهش وزن مورد انتظار را با مشورت با یک متخصص تغذیه و مربی باشگاه مشخص کنید.

همچنین، برای عضله‌سازی، لازم است میزان رشد دور بازو و… را به عنوان هدف ثبت کنید. البته اگر آمادگی جسمانی کمی داشته باشید، ممکن است پس از برنامه بدنسازی ماه اول به این اهداف نرسید. پس لازم است که هدف خود را با کمک مربی واقع‌بینانه کنید. و بعد از ماه اول درخواست برنامه بدنسازی حجمی به صورت حرفه‌ای را داشته باشید.

حتی اگر هدف شما از رفتن به باشگاه ورزش‌کردن و سلامتی بیشتر است، باز هم باید این هدف را کمّی کنید. برای مثال بگویید: «من می‌خواهم هر هفته سه روز به باشگاه بروم و هر بار 45 دقیقه ورزش کنم تا سلامت باشم.»

هنگامی که در مورد اهداف باشگاه خود تصمیم گرفتید، آن را یادداشت کنید. همچنین، می‌تواید آن را در فیس‌بوک یا سایر شبکه‌های اجتماعی به اشتراک بگذارید. به بهترین دوست یا مادرتان (که ممکن است بهترین دوست شما باشد) اهداف را بگویید. با بیان هدف خود در برنامه بدنسازی ماه اول، احتمال بیشتری وجود دارد که خود را با انگیزه نگه‌دارید و به موفقیت برسید.

مربی را از وضعیت جسمی خود مطلع کنید

اگر بیماری خاصی دارید، لازم است مربی را از آن مطلع کنید. برخی از بیماری‌ها بر دامنه حرکتی و انرژی شما تاثیر می‌گذارد. همچنین، ممکن است وضعیت جسمی شما مستلزم محدودیت‌های خاصی در برخی از حرکات ورزشی باشد.

برای تنظیم برنامه بدنسازی ماه اول، لازم است مربی از وضعیت شما آگاه باشد. همچنین، در این شرایط، هرگز بدون کمک مربی، برنامه بدنسازی ماه اول را تنظیم نکنید؛ زیرا ممکن است به خود آسیب وارد کنید.

به صدای بدن خود گوش کنید

وقتی برنامه فیتنس ماه اول مبتدی را شروع کردید، به صدای بدن خود گوش کنید. روی ورزش‌ها تمرکز کنید و اگر احساس کردید که روند ورزش برای شما دشوار است، به خود فشار بیش از حد وارد نکنید. اگرچه کمی فشار برای ابتدای کار لازم است، اما نباید بیش از حد باشد.

درباره وضعیت خود با مربی صحبت کنید و اگر از برنامه موجود در این صفحه را شروع می‌کنید با توجه به سطح آمادگی جسمانی خود، آن را تعدیل نمایید. برای مثال می‌توانید از تعداد ورزش‌ها بکاهید یا قدری به آن اضافه کنید.

گوش‌دادن به صدای بدن، شروع آهسته و تعدیل ورزش‌ها برای یک پیشرفت مناسب، ضروری است.

لباس‌ها و تجهیزات ورزشی را آماده کنید

اگر برای شروع برنامه فیتنس ماه اول آقایان و یا خانم‌ها به باشگاه می‌روید، تجهیزات مورد نیاز شما در آنجا موجود است؛ اما باز هم لازم است لباس و کفش مناسب را تهیه کنید. اگر هم برنامه بدنسازی ماه اول را که در صفحه حاضر ارائه شده در خانه پیاده می‌کنید، لازم است تجهیزات لازم را علاوه بر لباس داشته باشید.

تجهیزات لازم برای برنامه بدنسازی ماه اول

دمبل، هالتر، کش و توپ از جمله وسایلی هستند که احتمالا از همان ابتدا به آنها نیاز خواهید داشت.  اولین دمبل‌ها و هالتر‌ها نباید سنگین باشند. همیشه باید از کم شروع کنید.

لباس‌های بدنسازی برای مبتدی در ماه اول

یک لباس راحت می‌تواند ورزش را لذت‌بخش کند. لازم است برای شروع برنامه بدنسازی فیتنس مبتدی، یک کفش ورزشی مناسب به پا کنید. یک کفش خوب، فشار وارد‌شده روی مهره‌های کمر را کاهش داده و امکان فعالیت ساده‌تر را فراهم می‌کند. کفشی که انتخاب می‌کنید باید مخصوص ورزش باشد تا بهداشت باشگاه و محیط خانه رعایت گردد. 

لباس‌های ورزشی مختلفی در بازار موجود است. به خاطر داشته باشید که برای برنامه بدنسازی ماه اول لازم نیست یک لباس حرفه‌ای و گران‌قیمت بخرید. رعایت اصول زیر در انتخاب لباس ورزشی کافی است:

  • پارچه قابل تنفس
  • امکان حرکت راحت در لباس
  • گرمابخشی مناسب لباس برای فعالیت در محیط باشگاه یا خانه (در صورتی که ورزش‌های خود را در فضای باز انجام می‌دهید، لازم است لباس برای هوای بیرون مناسب باشد)
  • خشک‌شدن سریع به‌دنبال شستشو یا عرق

معمولا لباس‌های ورزشی از جنس نایلون‌های خاصی طراحی می‌شوند که قابل تنفس بوده، عرق را جذب می‌کنند و به سرعت خشک می‌شوند. با این حال، انتخاب شما به این موارد محدود نیست. سعی کنید چیزی را بپوشید که در آن راحت باشید.

پیشرفت خود را از همین ماه اول زیر نظر داشته باشید

پس از شروع برنامه بدنسازی ماه اول، لازم است پیشرفت خود را زیر نظر بگیرید. مربی باشگاه می‌تواند کمک زیادی در این زمینه به شما کند؛ اما باز هم لازم است وضعیت بدنی خود را زیر نظر بگیرید.

احتمالا در روزهای اول ورزش، احساس خستگی و درد خواهید کرد، اما به‌مرور قوی‌تر می‌شوید و می‌توانید با انرژی بیشتری فعالیت کنید.

پیروی از یک رژیم صحیح

اگرچه یک برنامه ورزشی حرفه‌ای برای برنامه بدنسازی ماه اول ضروری نیست، اما پایبندی به اصول صحیح تغذیه می‌تواند پیشرفت شما را سریع‌تر کرده و از خستگی زیاد بکاهد.

می‌توانید زیر نظر یک متخصص تغذیه، برنامه غذایی بدنسازی خود را تنظیم کنید. کمک‌گرفتن از متخصص تغذیه، مخصوصا زمانی که هدف شما از ورزش کاهش وزن است اهمیت زیادی دارد. یک برنامه ورزشی اختصاصی و علمی، علاوه بر این‌که به کاهش وزن شما کمک می‌کند، مانع از تحلیل عضلانی و خستگی زیاد پس از ورزش می‌شود.

به‌طور کلی، لازم است در طول برنامه بدنسازی ماه اول، به اندازه کافی از میوه و سبزی استفاده کنید، در طول ورزش مایعات بخورید و بلافاصله پس از ورزش ذخایر گلیکوژن خود را با مصرف کربوهیدرات پر نمایید. به خاطر داشته باشید که هیچ‌گاه با گرسنگی و ضعف ورزش نکنید. همچنین، با شکم کاملا پر نیز برنامه بدنسازی ماه اول را شروع نکنید.